Start > Visuelltelegram

Visuell Telegram

Vi syns och hörs för det mesta!

Vill du veta mer om våra projekt och intressanta artiklar från den digitala världen, då har du hamnat rätt!

Trumps konsulter utnyttjade data från 50 miljoner Facebookanvändare

23 mars 2018Facebook är i ordentligt blåsväder, sedan det blivit känt analysfirman Cambridge Analytica grävt djupt i personlig data från 50 miljoner Facebookanvändare, för att hjälpa Donald Trumps presidentvalkampanj 2016, skriver Reuters.

Facebook har fått massiv kritik sedan datamissbruket blivit känt. Både amerikanska och brittiska myndigheter har initierat undersökningar i fallet där analysfirman utnyttjade data från 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare, för att hjälpa Donald Trump vinna presidentvalet. 50 miljoner är en tredjedel av USA:s Facebookanvändare och en fjärdedel potentiella amerikanska väljare.

– Vi utnyttjade Facebook för att bearbeta miljontals människors profiler och byggde modeller för att utnyttja deras inre demoner. Det var grunderna hela företaget var byggt på, säger Christopher Wylie som arbetade för Cambridge Analytica.

Facebook har meddelat att de sagt upp sitt avtal med Cambridge Analytica eftersom de hanterat Facebookdatan i strid med Facebooks regler. Datan samlades in med appen Thisisyourdigitallife som byggdes av akademikern Aleksandr Kogan, där hundratusentals användare fick betalt för att lämna uppgifter, men appen samlade även i data från deras vänner.

Tidningen The Observer skriver att Cambridge Analytics använde data utan tillåtelse tidigt i 2014 för att bygga en programvara för att förutspå och påverka utgången i val. En visselblåsare har berättat att programvaran profilerade individuella användare och kunde presentera personaliserade politiska annonser.