Start > Visuelltelegram

Visuell Telegram

Vi syns och hörs för det mesta!

Vill du veta mer om våra projekt och intressanta artiklar från den digitala världen, då har du hamnat rätt!

Färre företag kollar jobbsökandes Facebookprofiler

26 mars 2018Allt färre företag kontrollerar arbetssökandes Facebookprofiler, enligt en undersökning från Stockholms Handelskammare.

Svenska företag börjar vänja sig med en värld av sociala medier och kontrollerar i allt mindre utsträcknings arbetssökandes Facebookprofiler.

– Vi har lärt oss att leva med sociala medier. Det är en del av människors vardag. Informationen som finns där bedöms inte längre på samma sätt, säger Lotta Andersson, projektledare på Stockholms Handelskammare till DN.

År 2010 angav 25 procent av företagen att de sökte på nätet för att få information om kandidater. Kontrollerna ökade till och med år 2015, då detta gjordes av 46 procent av företagen. I år angav 35 procent av 400 tillfrågade företag att de kontrollerar kandidaterna på nätet.

Falska nyheter har gjort att företagen sätter en mindre tilltro till uppgifter online. Samtidigt har 33 procent av företagen har valt bort en kandidat till följd av vad de har hittat på nätet.

Klassiska referenser är fortfarande viktigast i en bakgrundskontroll, enligt Lotta Andersson. I undersökningen framgår också att allt fler företag är också mer positiva till att alkohol- och drogtesta kandidater. Läs mer