Start > Visuelltelegram

Visuell Telegram

Vi syns och hörs för det mesta!

Vill du veta mer om våra projekt och intressanta artiklar från den digitala världen, då har du hamnat rätt!

Rätt använd e-post rockar fortfarande

21 oktober 2016


Det finns en tveksamhet mot e-posten som kanalen inte förtjänar. Rätt använd är e-postmarknadsföring fortfarande en av de bästa reklamkanalerna.

Slentrianmässigt använd e-postmarknadsföring utan segmentering och utan koppling till smart digital mätning är ineffektiv. Men rätt använd är e-posten en både billig och effektiv kanal att nå existerande kunder.

– Ta e-posten på allvar. Rätt använd är den mycket värdefull, säger Alexandra Jonsson, senior key account manager hos mejlverktyget Webpower.

Problemet är att många använder e-posten slentrianmässigt utan att utnyttja mediets potential. Segmentering, att dela upp sin e-postlista i olika målgrupper med varierande budskap, är en viktig åtgärd för att öka effektiviteten och ge kunderna högre värde.

– Rensa bort zombies som inte har agerat på lista på sex utskick, säger Alexandra Jonsson

En e-postlista kan enkelt delas upp i:

De som alltid öppnar och klickar i nyhetsbrevet. De är de värdefullaste mottagarna. De kan få nyhetsbrev oftare och gärna med särskilt förmånliga erbjudanden.
De som aldrig öppnar. De är av olika anledningar ointresserade av dina budskap. Gör ett särskilt utskick och fråga om de är intresserade att få dina nyhetsbrev i framtiden. Låt de som vill avregistrera sig.

De som bara är intresserade av en viss typ av produkter eller erbjudande. Vissa går ingång på pris, andra på särskilda produkter eller rekommendationer. Mät vad folk gillar och dela upp dem efter intressen.

Ämnesraden är central i framgångsrik e-postmarknadsföring. Att göra utskick utan att a/b-testa ämnesraden är tjänstefel. De flesta verktyg erbjuder stöd för att testa ämnesrader i realtid, det vill säga att olika ämnesrader testas på en mindre grupp innan den mest framgångsrika ämnesraden används för en större grupp.

– Det är viktigt att a/b-testa löpande då människors beteende förändras. Det går att optimera mot både öppningsgrad och klick, säger Alexandra Jonsson.

Öppningsfrekvens, klickfrekvens och konvertering. Det är tre relevanta mått när man jobbar med e-postmarknadsföring. Men det är viktigt att vara klar med syftet med ett utskick. Handlar det om att ge mottagarna viktig information är det inte säkert att de är bäst att de klickar sig bort från nyhetsbrevet till en hemsida för då är det stor risk att de inte återvänder till utskickat.

Det finns även tjänster som gör det möjligt att optimera utskick utifrån hur mottagarna agerar på företagets hemsida.

Idag är det affärskritiskt att mejlutskicken är optimerade för läsning på mobilen eftersom 65 % läser sina mejl i mobilen. Det handlar inte bara att utskicket ska vara läsbart på små skärmar:

– Vi har ett annat beteende på mobilen i jämförelse med desktop. Exempelvis är vi mer benägna att skrolla på mobilen än på en desktop-dator. Därför bör ett erbjuden i mobilen komma senare i mejlet, medan i ett utskick för desktop måste erbjudande komma tidigt, säger Alexandra Jonsson.