Start > Visuelltelegram

Visuell Telegram

Vi syns och hörs för det mesta!

Vill du veta mer om våra projekt och intressanta artiklar från den digitala världen, då har du hamnat rätt!

Google trackar din identitet på webben

26 oktober 2016


I tysthet har Google förändrat sina villkor för att kunna koppla ihop personliga inlogg hos Gmail med ditt beteende på miljontals hemsidor som är med i deras annonsnätverk.

Konkurrensen från Facebook och Twitter har tvingat Google att bryta med sitt löfte från 2007 att aldrig koppla ihop deras inloggningstjänster som Gmail och data från annonsnätverket DoubleClick.

I somras ändrade Google villkoren för Gmail, som tidigare stipulerade att personlig information från Gmail inte skulle kombineras med andra tjänster, till att godkänna att personlig information delades mellan Gmail och Googles andra tjänster. Förändring motiverades med att den ”förbättrade Googles tjänster och annonsvisningarna”.

I praktiken betyder det att ett av världens största annonsnätverk, DoubleClicks, som ägs av Google kan dra nytta av personlig data från användare av Gmail. DoubleClick kan identifiera dig som individ oavsett vilken pryl eller plattform du surfar från. De får en perfekt bild av dig utifrån allt du mejlar om, allt du söker efter och alla hemsidor kopplade till DoubleClick du besöker.

Integritetsaktivister i USA kallar det den sista barriären mot att behålla den minsta integritet på webben.

Google försvarar sig med att det handlar en anpassning till smartmobilrevolutionen. Google vill precis som Facebook, följa användarna oavsett vilken pryl eller webbläsare de använder. Användare kan genom att ändra inställningar välja blocka möjligheten för Google att följa dem som identifierade individer.

Läs mer: www.propublica.org

Det går att välja bort Google nya praxis att följa dig som en identifierad individ på webben.

Men med rätt inställningar går det att blocka hos Google Mitt konto.

Gå in under rubriken ”Personliga uppgifter och sekretess”/Hantera annonsinställningar och slå av ”Personliga annonspreferenser”.

Det finns även program som exempelvis Freedome som blockar spårning på nätet.