Start > Visuelltelegram

Visuell Telegram

Vi syns och hörs för det mesta!

Vill du veta mer om våra projekt och intressanta artiklar från den digitala världen, då har du hamnat rätt!

Tåget har gått, https är här!

9 februari 2017Detta är en sista varning. Utan https kommer trafiken till din sajt att sina.

Trots att det är relativt enkelt och billigt att skaffa https, är det bara drygt hälften av världens populäraste sajter som har https, enligt Google.

Om du också saknar https, kryptering av trafiken mellan webbläsare och webbsajt, är mitt råd att lägga undan allting, skaffa dig ett säkerhetscertifikat och göra din sajt säker för dina besökare.

Redan för två år sedan gick Google ut i ett ovanligt utspel om att https, eller kryptering av trafiken mellan webbserver och webbläsare, var en rankingsignal. Ingen viktig rankingsignal, eftersom den bara påverkar 1 procent av sökningarna i världen, men med tanke på den massiva volymen av sökningar som sker varje dag är en procent ganska mycket i absoluta tal.

Det är inte så ofta Google är så öppen kring sina rankingsignaler. De är tydliga med att innehåll och länkar är viktigast, sedan gjorde de en stor sak av att mobilanpassning är viktig för ranking i det mobila söket.

Men Google har ökat fokus på https genom att numera varna för sajter med inloggning eller kreditkortsbetalningar som osäkra, om de saknar https. Kryptering av trafiken mellan webbläsare och webbserver håller på att bli en hygienfaktor för sajtägare. Låt inte avsaknaden av https komma mellan dig och dina besökare.

När Google så tydligt kräver https-anslutningar från webbsajter, är det knappast möjligt att vägra. Det är hög tid för alla sajtägare att snabbt skaffa sig https. Google har själva föregått med gott exempel genom att kryptera trafiken till alla sina tjänster.

För att kryptera sin webbsida krävs ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer). Ett SSL-certifikat är ett elektroniskt dokument som bekräftar din företagsidentitet och som gör det möjligt för webbservern att upprätta en säker krypterad anslutning till besökarnas webbläsare.

Men Google är inte den viktigaste anledningen att skaffa https – du ska göra det för att göra det säkert för dina besökare att besöka din hemsida. Ju mer av våra transaktioner som flyttar ut på webben, desto viktigare är det att säkra miljön.