Start > Visuelltelegram

Visuell Telegram

Vi syns och hörs för det mesta!

Vill du veta mer om våra projekt och intressanta artiklar från den digitala världen, då har du hamnat rätt!

Gig-ekonomin större än du tror

18 november 2016


Delningstjänster som Uber och Airbnb används alltmer. Men ännu viktigare är digitaliseringen och globaliseringen har gjort frilansare  av anställda.

Den industriella revolutionen gjorde anställda av självägande bönder, torpare, daglönare, drängar och pigor. Månadslön och med tiden stämpelklockor, anställningstrygghet, betalda semestrar och andra förmåner blev sättet som en stor del av arbetskraften organiserades. Visst har stämpelklockslivet fördelar, men det kan vara enormt tråkigt. På gott och ont håller den ordning på att ersättas av en mer splittrad arbetsmarknad. Det är en utveckling som snabbats på av digitaliseringen.

I Stockholm har nio procent utnyttjat taxi-tjänsten Uber och bland svenskarna i stort har 15 procent använt husdelningstjänsten Airbnb, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2016. Bemanningsbranschen som förra året omsatte nästan 29 miljarder kronor har varit i stark tillväxt i decennier i Sverige samtidigt som nya aktörer som logistiktjänsterna Urb-it och Gordon Delivery helt bygger på appar och frilansande personal för att utföra jobbet. Digitala tjänster som Upwork gör det möjligt att hyra utvecklare, kundtjänstpersonal och andra kompetenser från hela världen per timme.

Digitala tjänster har gjort det möjligt att i en helt ny skala bygga företag där de som utför tjänsterna står för kapitalinvesteringarna i exempelvis bilar och lägenheter samt risken att tjäna för lite när efterfrågan är låg. Tjänster som it-utveckling och grafisk formgivning går idag att på ett enkelt och någorlunda tryggt sätt att köpa från hela världen via plattformar som Upwork.

Eftersom många av delningstjänsterna som Uber, Airbnb och Upwork kommer från USA är det lätt att tro att det där där vi har flest frilansare i arbetskraften. Men studien Independent Work: Choice,  Necessity and the Gig Economy av McKinsey Global Institute visar att andelen frilansare faktiskt är större i Sverige (28 procent) än i USA (27 procent).

I utvecklade länder som USA och EU är mellan 20-30 procent av arbetskraften frilansare. Två tredjedelar av heltidsfrilansarna i EU gör det av eget val, medan resen av olika skäl är tvingad att frilansa. För 58 procent av frilansarna i EU är frilanseriet ett komplement till en anställning.

Delningsekonomin ger stora möjligheter för fria själar. Plattformar som Upwork gör det möjligt att arbeta var som helst i Sverige eller världen. Flera moderna företag som exempelvis Buffer eller Automattic bryr sig inte om var i världen deras anställda bor. I en ekonomisk osäker tillvaro kan du skaffa dig extra inkomster genom att hyra ut bostad och bil. Jag vet människor som löst ekonomiska problem genom att tillfälligt flytta hem till föräldrarna och hyra ut sin bostad. Med rätt kompetens går det också att se världen som din arbetsmarknad samtidigt som du bor kvar i gamla Svedala eller kanske flyttar till Ubud på Bali.

Uber och Upwork är fortfarande en marginell företeelse i Sverige, men det är hög tid att förstå att Fri närmar sig en tredjedel av arbetskraften.