Start > Visuelltelegram

Visuell Telegram

Vi syns och hörs för det mesta!

Vill du veta mer om våra projekt och intressanta artiklar från den digitala världen, då har du hamnat rätt!

Fördjupning: Så fungerar Facebook Ads

7 oktober 2016


Facebook har blivit en allt viktigare annonsplattform. Särskilt för mobil marknadsföring. Vad bör man då tänka på vid en Facebook Ads-kampanj?

Hälften av svenskarna använder Facebook varje dag. Även om de yngre målgrupperna hellre hänger på Instagram eller Snapchat är Facebook en av de viktigaste digitala plattformarna.

När Google har haft problem att anpassa sig till allt mer mobila användare har Facebook blivit den främsta mobila plattformen.

Hos Facebook Ads betalar du per klick och kan enkelt styra hur mycket pengar du vill spendera på dina kampanjer.

Facebook ger dig flera intressanta möjligheter att nå din målgrupp:

Visa annonserna för existerande kunder som du har mejladress eller telefonnummer till.
Visa annonserna för en målgrupp som liknar dina existerande kunder.
Visa annonserna för människor som besökt din hemsida eller särskilda sidor på din hemsida.
Visa annonser för användare som utför specifika åtgärder i din app.
Visa annonser för en målgrupp som du specificerar själv utifrån parametrar som ålder, kön, plats och intressen.
Ofta är det mer effektivt att rikta annonser mot användare som varit på din webbplats eller köpt produkter ifrån dig, än att sätta ihop en tänkt målgrupp utifrån demografi, enligt Facebookexperten Jon Loomer i en intervju i tidningen Internetworld. Han arbetar helst enligt modellen där relevant innehåll är det första lockbetet.

– En bra idé är att först skriva en artikel som relaterar till den produkt du ska sälja. Alla som sedan läser den artikeln är potentiella kunder. I nästa steg presenterar du produkten, då vet kunderna inte om vad det är du säljer men de känner till dig och din webbplats. I ett tredje steg fortsätter du att lägga in nya annonser hela tiden, säger han till Internetworld.

Som inom all annonsering är relevansen hos Facebook-annonsen viktigt. Därför är det viktigt med en ganska smal målgrupp så att innehållet i annonsen triggar målgruppen.

Det är en god idé att börja i liten skala och testa vad som fungerar. Existerande kampanjer ger dig hela tiden data som du ska utnyttja till att effektivisera kampanjerna.

Annonsen
Bilden i annonsen är ett av de viktigaste elementet så välj den med omsorg. Allra helst bör du visa produkten som ska säljas. Om klickfrekvensen på annonsen är låg – byt bild.

Skapa flera varianter av en annons för att se vilken som fungerar bäst. Stäng ner annonser med lägre klickfrekvens än 1,5 procent.

Mobil först
De flesta som ser din annons kommer att göra det på sin mobil. Då är det viktigt att de slussas till en mobilanpassad landningssida.

Spåra köp
Installera Facebooks spårningskod på din utcheckningssida så att du kan utvärdera annonseringen i fråga om konvertering.